Projektová a problémová výuka tématického okruhu Rozmanitost přírody na I. stupni ZŠ - Čechová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2016)
Hlavním cílem diplomové práce je vypracování vlastního konceptu výukového materiálu věnující se výuce Rozmanitosti přírody na 1. stupni základních škol s využitím zásad projektového vyučování a jeho možností výuky mimo prostředí základní školy. Navržený výukový materiál je vytvořený v podobě metodické příručky, která obsahuje pracovní listy k navrženým projektům zabývající se tématem Rozmanitost přírody. Metodická příručka pro učitele, která je určena jako pomocník v práci s navrženými projekty. Učební text odpovídá zásadám definovaným platnými vzdělávacími dokumenty. Teoretická část je zaměřena na zhodnocení významu tématu práce v kontextu RVP ZV a ŠVP sledovaných škol. Další kapitoly se věnují funkční analýze učebnic a pracovních sešitů pro 1. stupeň ZŠ a zhodnocení významu projektového vyučování ve výuce prvouky, přírodovědy a vlastivědy.
Project and problem teaching thematic area Diversity of Nature in the 1st Degree of Elementary School
Keywords: projekt; metodická příručka; voda; půda; vzduch; Rozmanitost přírody; project; methodological manual; water; soil; air; diversity of nature