Příprava mutantního serpinu z klíštěte Ixodes ricinus - Ederová, Monika (Jihočeská univerzita, 2022)
Do P1 místa serpinu Iripin-1 pocházejícího ze slin klíštěte Ixodes ricinus byla pomocí specifických primerů zavedena bodová mutace zaměňující arginin za tryptofan. Protein obsahující tuto mutaci byl exprimován v chemicky kompetentních buňkách Escherichia coli. Následně byl z těchto buněk extrahován a přečištěn pomocí afinitní a rozměrově-vylučovací chromatografie. Aby byl ověřen dopad zavedené bodové mutace, byla otestována schopnost získaného proteinu tvořit kovalentní komplexy s trypsinem.
Mutagenesis of a serpin from the tick Ixodes ricinus
Keywords: proteázy; inhibitory proteáz; klíštěcí sliny; serpiny; rekombinantní proteiny; mutageneze; exprese proteinu; chromatografie; elektroforéza; Western blot; proteases; protease inhibitors; tick saliva; serpins; recombinant proteins; mutagenesis; protein expression; chromatography; elecrophoresis; Western blot