Význam benchmarkingu v měření a řízení výkonnosti firmy - Hroníková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této bakalářské práce je využití metod benchmarkingu ve finanční analýze, jejich aplikace na konkrétní podnik, analýza situace daného podniku v rámci odvětví a řízení výkonnosti firmy. V praktické části je pracováno s údaji o 54 zemědělských firmách z jihočeského kraje. Pro analýzu byl vybrán podnik, který je pro účely této práce nazýván XY. U každého podniku byly pro každý rok vypočteny nejdůležitější ukazatele, které nejvíce vypovídají o hospodaření firmy. V závěru jsou veškeré výsledky zhodnoceny, okomentovány nedostatky a navrženy změny, které by mohly prospět budoucímu vývoji podniku.
Importance of benchmarking in measurement and control company efficiency
Keywords: benchmarking; finanční analýza; mezipodnikové srovnávání; výkonnost; finanční stabilita; benchmarking; financial analysis; comparison intercompany; efficiency; financial stability