Rodičovské chování a jeho vztah k sociálnímu a reprodukčnímu systému u hrabošů (Microtus, Arvicolinae) - Eliášová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá výzkumem rodičovského chování u tří druhů hrabošů, hraboše Brandtova (Microtus brandti), hraboše polního (M. arvalis) a hraboše levantského (M. guentheri) v laboratorním prostředí. Monogamní a vysoce sociální hraboši Brandtovi vykazovali intenzivní rodičovskou a otcovskou péči. Nicméně, u převážně promiskuitních a solitérních hrabošů polních byla též pozorována intenzivní rodičovská péče. Naopak, polygynní a sociální hraboši levantští vykazovali velmi nízkou úroveň rodičovské péče. Samci obou posledně zmíněných druhů se zapojovali do rodičovských aktivit, ale strávili v kontaktu s mláďaty méně času než samice. Tyto výsledky naznačují, že intenzivní rodičovská péče souvisí spíše s velkou rychlostí růstu a pomalejším postnatálním vývojem než se sociálním a reprodukčním systémem druhu.
Parental behaviour and its relationship to social and reproductive system in voles (Microtus, Arvicolinae)
Keywords: rodičovská péče; otcovská péče; mateřská péče; rychlost růstu; Microtus; parental care; paternal care; maternal care; growth rate; Microtus