Proměny anglické "salonní" komedie - Votrubová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2008)
Účelem této práce je historicko-srovnávací studie vývojových tendencí anglické komedie mravů od dob restaurace monarchie přes klasicismus, hry Wildeovy a Shawovy, až po konverzační komedie 20. století. Práce se zabývá vymezením žánru komedie, popisuje její vývoj od úplných počátků a její proměny během uplynulých staletí. Podstatnou částí jsou rozbory ilustrativních textů, které odhalují problematiku morálky a mravů, která v některých obdobích ztrácela a v jiných opět získávala na významu. Výběr konkrétních textů závisel na jejich dostupnosti a vhodnosti pro stanovené téma.
English "drawing-room" comedy down the ages.
Keywords: komedie mravů; salonní komedie; konverzační komedie; restaurace monarchie; Congreve; Sheridan; Wilde; Maugham; comedy of manners; high comedy; drawing-room comedy; the Restoration period; Congreve; Sheridan; Wilde; Maugham