Death and Resurrection in Tolkien´s Essay "On Fairy-Stories" and in Traditional Fairy Tales - Holejšovská, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
V teoretické části své bakalářské práce nejprve vysvětluji klíčový pojem "vzkříšení", a to jak v křesťanském, tak pohanském kontextu. Dále se zabývám Tolkienovou esejí "O pohádkách", ve které, mimo jiné, pojednává o hlavních funkcích pohádky, kterými jsou podle něj obnova, útěk a útěcha. Poté svou pozornost věnuji přechodovým rituálům, které souvisí s životem, smrtí a vzkříšením. V praktické části se věnuji analýze jednotlivých klasických pohádek v kontextu poznatků z první části práce.
Death and Resurrection in Tolkien´s Essay "On Fairy-Stories" and in Traditional Fairy Tales
Keywords: Klasické pohádky; smrt; vzkříšení; útěcha; Tolkien; Classical fairy tales; death; resurrection; consolation; Tolkien