Důsledky změn daně z příjmů fyzických osob k 1. lednu 2008 na zaměstnance - Dubová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této diplomové práce je analyzovat důsledky ve zdanění příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků, včetně změn v pojistném na sociální zabezpečení a všeobecném zdravotním pojištění, provedených k 1.lednu 2008. Mezi nejvýznamnější změny v oblasti daně z příjmů u zaměstnanců mezi roky 2007 a 2008 patří: {•} změna v dílčím základu daně ze závislé činnosti a z funkčních požitků, {•} změna v daňové sazbě, {•} zrušení společného zdanění manželů, {•} zrušení daňové účinnosti pojistného, {•} zavedení maximálního vyměřovacího základu. Úpravou výpočtu mzdy si v roce 2008 všichni poplatníci daně z příjmu fyzických osob a funkčních požitků polepšili oproti roku 2007. Nejvíce si polepšili lidé s nejvyššími příjmy vlivem úspor na zdravotním a sociálním pojištění a také snížením daňové sazby. Po nich se umístili poplatníci s nejnižšími příjmy, kteří sice v roce 2008 zaplatí vyšší daň, ale získájí mnohonásobně vyšší daňové bonusy. Na posledních místech se umístili poplatníci s hrubou měsíční mzdou 20 000 - 30 000 Kč. Jejich navýšení čisté mzdy se pohybuje mezi 4 - 5 %.
Implication of personal income tax changes for employee to 1th January 2008
Keywords: Daň z příjmů fyzických osob; reforma veřejných financí; zaměstnanec; superhrubá mzda; zdravotní a sociální pojištění.; Personal income tax; financial supervision reform; employee; supergross salary; health and social insurence.