Volný čas jako prostor seberealizace pro zdůraznění některých faktorů lidské bytosti v kontextu věkové skupiny adolescentů - Rodová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá volným časem jako prostorem seberealizace v souvislosti s proměnou hodnot, i životního stylu a konkrétně analyzuje volný čas věkové skupiny adolescentů a popisuje jejich psychologický vývoj. Obecná část uvádí historický vývoj volného času, proměnu hodnot, hodnotové orientace i životního stylu, dále se zabývá otázkou seberealizace, kvalitou života, zájmy a potřebami jedince. Je zde zachycen nárůst hodnoty volného času v dnešní společnosti. Cílem bylo poukázat na význam smysluplného využívání volného času pro dnešního jedince a jeho vliv na kvalitu života. Právě jeho smysluplné využívání pomáhá jako prevence proti jeho možné patologii.
Free Time as a Space for Self-fulfillment for the Emphasis of Some Factors Human Being in the Context Age Group of Adolescents
Keywords: Klíčová slova: zájem; hodnoty; hodnota volného času; hodnotová orientace; životní styl; kvalita života; sociálně-patologické jevy; prevence; volnočasové aktivity; volný čas mládeže; Key terms: interest; values; value of free time; value orientation; life style; life quality; social-pathological phenomenon; prevention; free-time activities; free time of youth