Hirudoterapie a její vliv na zdraví člověka - Tondlová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2018)
Hirudoterapie je jednou z alternativních metod, která v dnešní době prožívá renesanci. Jde o velmi starou metodu, která byla používána již ve středověku, při níž ranhojiči přikládali pijavice na rány. Pijavice lékařská se používá proto, že její sliny obsahují mnoho bioaktivních látek, které pomáhají při cévních chorobách, ovlivňují žaludeční sekreci, odbourávají sraženiny v krvi. Mimo jiné sliny této pijavice mají účinky antibakteriální, antibiotické i antikoagulační. Hlavním cílem této práce bylo zaměřit se na rozšíření povědomí lidí o hirudoterapii a jejím příznivém vlivu na lidský organismus. Z tohoto hlavního cíle jsme si stanovili čtyři další cíle, a to zmapovat názory respondentů na hirudoterapii, dále zmapovat vliv hirudoterapie na zdraví respondentů. Zjišťovali jsme také, jaké informace vyžadují respondenti podstupující hirudoterapii a chtěli jsme vědět, jaké znalosti a dovednosti musí mít sestra v roli hirudoterapeuta. První části diplomové práce jsou teoretického charakteru, kde se zaměřujeme na vymezení jednotlivých pojmů, tj hirudoterapie, alternativní medicína atd. K jednotlivým kapitolám se pak přidávají nejnovější poznatky z této oblasti. Ve výzkumné části práce hodnotíme rozhovory, které jsme uskutečnili s pacienty, kteří hirudoterapii podstoupili. Práce je doplněna o jednotlivé kazuistiky pacientů a o fotodokumentaci každého případu. Kromě toho se zde pokoušíme shrnout nejnovější poznatky a trendy v hirudoterapii se záměrem motivovat čtenáře k víře, že v této oblasti dochází k opravdovému vědeckému pokroku, z kterého lze odvodit pozitivní posun v léčbě pomocí hirudoterapie do budoucna. Výzkumná část práce byla realizována na základě kvalitativního šetření. Data byla získána formou polostrukturovaných rozhovorů. Rozhovory s pacienty byly realizovány ve třech etapách. V první etapě jsme dělali rozhovor s pacienty před aplikací hirudoterapie. Druhá etapa byla zaměřena na rozhovory s pacienty při aplikaci hirudoterapie, kde jsme zjišťovali obavy a pocity pacienta a informovali jsme je o režimových opatřeních po terapii. V poslední etapě po ukončení aplikace jsme hodnotili vliv hirudoterapie na organismus, zda došlo ke zlepšení problému a pokud ano, jestli budou v hirudoterapii pokračovat. Z výsledků šetření vyplývá, že ve všech případech byli pacienti hirudoterapií pozitivně ovlivněni. U každého pacienta došlo k nějakému zlepšení v oblasti zdraví. Pokud se nepodařilo vyřešit problém, kvůli kterému hirudoterapii podstupovali, podařilo se alespoň zlepšit u těchto pacientů něco jiného. Překvapivým zjištěním bylo, že většina pacientů si aktivně hledali informace ohledně této problematiky již před absolvováním hirudoterapie. Výsledky této práce poukazují na fakt, že hirudoterapie je pro většinu populace velkou neznámou. Většina ze zúčastněných pacientů se o hirudoterapii dozvěděla až od nás. Mnozí si například mysleli, že pijavice pouze sají krev a nevěděli o její hlavní funkci. Dalším důležitým zjištěním bylo, že hirudoterapii by měl provádět zkušený hirudoterapeut, v lepším případě proškolený zdravotník. V případě alergických reakcí na hirudoterapii a velkého krvácení by se tak mohlo předejít různým komplikacím.
Hirudotherapy and its effect on human health
Keywords: Hirudoterapie; zdraví; alternativní medicína; pijavice lékařská; sestra; Hirudotherapy; health; alternative medicine; medical leeches; nurse