Specifika ošetřovatelské péče o pacienty s Parkinsonovou chorobou - Birešová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2017)
Abstrakt Teoretická část: Parkinsonova choroba je náročné onemocnění nervové systému s velkým dopadem na život pacienta. Důležitost je kladena na specifika ošetřovatelské péče, kterým by se sestry měly plně věnovat. Cíle práce: Ve výzkumné části jsme si zvolili dva cíle. Prvním cílem bylo zjistit současný stav ošetřovatelské péče o pacienty s Parkinsonovou chorobou. Druhým cílem bylo zjistit, jaká jsou specifika v ošetřování pacienta s Parkinsonovou chorobou. Metodika výzkumu a výzkumný soubor: Pro zpracování výzkumné části byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu pomocí rozhovorů s pacienty s Parkinsonovou nemocí a všeobecnými sestrami pracujícími na neurologickém oddělení. Pro získání potřebných informací jsme využili metodu polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořilo 8 klientů s Parkinsonovou nemocí a 10 všeobecných sester z neurologického oddělení. Získané informace byly doslovně přepsány a pomocí metody tužka a papír utříděny do jednotlivých kategorií. Výsledky: Z výsledků výzkumu u pacientů bylo zjištěno pochybení ošetřujících lékařů, a to převážně v neinformovanosti pacienta o nemoci. Sestry trpělivě a obětavě prokázaly znalost specifik ošetřovatelské péče, důležitost pravidelnosti podávání léků a pro pacienty byly psychickou podporou. Z výzkumu sester vyplývá, že mají dobré povědomí o Parkinsonově nemoci, avšak následné vzdělávání nepovažují za důležité. Závěr: Z dosažených poznatků jsme zjistili, že hospitalizovaným pacientům podávají sestry na neurologickém oddělení léky samy podle jejich harmonogramu. Pro pacienty je nejdůležitější dostatečná informovanost, komunikace, motivace, trpělivost a ohleduplnost zdravotnického personálu k jejich pomalejšímu tempu. Pacienti uváděli, že by bylo vhodné, aby se lékaři více specializovali na toto onemocnění. Výsledkem bakalářské práce je poznatek o důležitosti dostatku času a dobré znalosti specifik ošetřovatelské péče. Práce může sloužit pro pacienty, zdravotníky, rodinné příslušníky a širokou veřejnost.
Specifics of the nursing care for the patients with the Parkinson disease
Keywords: Parkinsonova nemoc; specifika ošetřovatelské péče; sestra; pacient; komunikace; motivace; Parkinson disease; nursing care specifics; nurse; patient; communication; motivation