Odraz každodennosti válečných zajatců v archeologických pramenech z vojenských táborů konce druhé světové války - Pancíř, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2020)
V rámci autorovy bakalářské práce proběhl nedestruktivní výzkum reliktů tábora z konce druhé světové války poblíž města Nová Bystřice. Tyto památky, mnohdy narušeny, jsou nadále předmětem studia této práce. Různorodé destruktivní zásahy do těchto situací si vyžádaly v rámci diplomové práce provedení badatelského výzkumu. Cílem práce je přiblížit se každodennosti života válečného zajatce z pohledu archeologie a objasnění a identifikace vzorců činností uvnitř vojenských táborů na základě archeologické prospekce. Práce poskytne přehled o dosavadním stavu poznání tématu na základě analogických výzkumů ve světě, následně představí badatelský výzkum odpadního objektu z tábora u Nové Bystřice. Vzorky ze zkoumaných objektů budou podrobeny analýzám (archeobotanická, archeozoologická). Práce si klade za cíl doplnit současný stav poznání a na základě nových metod přinést do problematiky reliktů tábora další poznatky.
The reflection of everyday life of a prisoners of war in archaeological sources from post-World War 2 "POW" camps
Keywords: archeologie modernity; druhá světová válka; badatelský výzkum; vojenské tábory; druhoválečné objekty; archeology of modernity; military camps; archaeological research; Second World War; Second World War objects