Role sestry a specifika ošetřovatelské péče u miniinvazivních kardiochirurgických výkonů - Bendová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2015)
Celkový rozvoj vědních i technických disciplín umožnil zavedení miniinvazivních operačních technik do kardiochirurgické praxe. Realizace miniinvazivních kardiochirurgických výkonů přináší mnohá pozitiva pro pacienty i zdravotnictví. Zároveň však mimo jiné vyžaduje od sester odpovídající znalosti, dovednosti a zkušenosti k efektivnímu poskytování komplexní ošetřovatelské péče. Diplomová práce je členěna na část teoretickou a empirickou. Celkem byly stanoveny čtyři cíle. První cíl zjišťuje specifika ošetřovatelské péče o pacienta před a po miniinvazivní kardiochirurgické operaci. Druhý cíl mapuje rozdíly v ošetřovatelské péči u miniinvazivních kardiochirurgických výkonů proti operaci srdce klasickým přístupem. Třetí cíl zjišťuje úlohu sestry v informovanosti pacientů u miniinvazivních kardiochirurgických výkonů. Čtvrtý cíl se zaměřuje na potřeby a pocity pacientů podstupujících miniinvazivní kardiochirurgický zákrok. Z výsledků kvalitativního výzkumu vyplynulo, že předoperační i pooperační ošetřovatelská péče u miniinvazivních kardiochirurgických výkonů se podobá ošetřovatelské péči před a po standardní kardiochirurgické operaci z přístupu střední sternotomie. Sestry často stíraly rozdíly související s ošetřovatelskou péčí u standardních a miniinvazivních operací, odlišnosti převážně vyplynuly až po analýze získaných dat. K rozdílům patří kratší doba hospitalizace, kratší doba umělé plicní ventilace, nižší výskyt pooperační zmatenosti, odlišnosti v invazivních vstupech, rehabilitaci a informovanosti. Pro většinu respondentů z řad pacientů měla miniinvazivní technika operace srdce jednoznačně pozitivní vliv na jejich psychický stav.
The Role of a Nurse and Specific Nursing Care for Minimal Invasive Cardiac Surgery Procedures
Keywords: kardiochirurgie; miniinvazivní kardiochirurgie; ošetřovatelská péče; pacient; role sestry; cardiac surgery; minimally invasive cardiac surgery; nursing care; patient; nurse's role