Osobnost pedagoga v mateřské škole - Pýchová, Klára (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá osobností učitelek mateřských škol. Teoretická část práce se zaobírá problematikou osobnosti pedagogů, profesními kompetencemi, typologií osobnosti a stručným popisem alternativního pedagogického směru Marie Montessori. Praktická část je tvořena pomocí kvalitativního výzkumu, který je realizován hloubkovými polostrukturovanými rozhovory. Pro analýzu sběru dat byl využit narativní přístup. Rozhovory byly uskutečněny se čtyřmi učitelkami mateřských škol. Cílem práce je proniknout do osobnosti učitelek a nahlédnout do jejich životů, jež je za touto cestou dovedly.
Personality of educationalist in kindergarten
Keywords: Osobnost; osobnost pedagoga; profesní kompetence; typologie osobnosti; mateřská škola; Montessori pedagogika; Personality; personality of teacher; professional competencies; the typology of personality; kindergarten; Montessori pedagogy