Marihuana a její užívání studenty středních škol v Moravských Budějovicích - Dobešová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zabývá užíváním marihuany u středoškolské mládeže v Moravských Budějovicích. Tato látka je po alkoholu a tabáku nejrozšířenější návykovou látkou dle prevalence v České republice. Teoretická část práce popisuje nejen důvody a spouštěče vedoucí děti a mladistvé k užívání marihuany, ale zaměřuje se i na genderovské rozdíly, vznik závislosti, způsob a četnost užití či na rizika související s užíváním marihuany. Podkapitola práce je věnována i teorii vstupní drogy, za kterou je marihuana hojně považována. Závěr teoretické části bakalářské práce je pak zaměřen na prevenci na školách a na legislativu. Cílem šetření bakalářské práce je zjistit rozsah, zkušenosti a důvody vedoucí středoškolské studenty k užívání kanabinoidů a zároveň rozpoznat zkušenosti studentů dle jednotlivých typů škol. Z důvodu zjištění cílů byly stanoveny tři hypotézy, pro jejichž vyvrácení či potvrzení byl zvolen kvantitativní výzkum technikou dotazování a formou anonymních dotazníků. Výzkumný soubor tvořili studenti středních škol v Moravských Budějovicích. V rámci výzkumu byla první hypotéza, jež předpokládala větší zkušenost s marihuanou u studentů na učilišti než u gymnazistů, potvrzena. Stejně tak druhá hypotéza byla potvrzena. Ta předpokládala vyšší frekvenci užívání marihuany u studentů učiliště než u studentů gymnázia. Předpokládaná poslední hypotéza o častějším užívání marihuany chlapci než dívkami, byla též verifikována. Výsledky práce je možno použít pro zkvalitnění a zefektivnění primární prevence na středních školách, pro potřeby dalšího výzkumu, vědeckých a odborných publikací nebo pro potřeby výuky. V neposlední řadě i pro potřeby laické a odborné veřejnosti.
Marihuana and Its Use by Students of Secondary Schools in Moravské Budějovice
Keywords: adolescence; důvody; legislativa; marihuana; prevence; střední škola; užívání; adolescence; reasons; legislation; marihuana; prevention; high school; use