Robotická automatizace procesů (RPA) a její implementace v oblasti Controllingu - Harant, Martin (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce "Robotická automatizace procesů (RPA) a její implementace v oblasti Controllingu" pojednává o vývoji softwarového robota sloužícího k automatizaci administrativního procesu v rámci školení vývojářů RPA. Práce poskytuje charakteristiku vybraného controllingového procesu v oblasti reportingu logistických reklamací v podniku Robert Bosch, spol. s.r.o. a popis jeho automatizace za použití softwaru Automation Anywhere. Autor uvedl a popsal jednotlivé fáze vývoje automatizovaného řešení procesu, od designu až po jeho spuštění z produkčního systému. Po následné implementaci robota do stávajícího reportingu v podniku je sledován jeho dopad na popsaný proces z hlediska úspory času a nákladů a výpočet ROI daného řešení. Práce se věnuje také návrhu a vývoji grafické vizualizace zpracovaných dat v podobě interaktivního dashboardu za využití programovacích jazyků HTML, CSS a JavaScript pro zvýšení transparentnosti dat a jejich přístupu. Závěr práce tvoří zhodnocení dopadu robotické automatizace reportingového procesu a pohled do budoucna, jakým směrem by se mohlo využití RPA v podnicích ubírat.
Robotic process automation (RPA) and its implementation in Controlling area
Keywords: automatizace; proces; robot; RPA; controlling; reporting; automation; process; robot; RPA; controlling; reporting