Hodnocení automatického překladu SMT systémů (Google translate, Bing) z italštiny do češtiny: názvy stromů - Makovcová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem této bakalářské práce je hodnocení automatického překladu SMT systémů Google Translate a Bing z italštiny do češtiny: názvy stromů. V první části práce je nejprve stručně představena oblast počítačové lingvistiky. Následuje shrnutí strojového překladu obecně a historicky, klasifikace jeho systémů z různých hledisek a popsání dvou nejdůležitějších přístupů ke strojovému překladu, pravidlového a statistického. Rovněž jsou představeny dva online překladače, Google Translate a Bing, které fungují na principu statistického strojového překladu. Praktická část práce se věnuje hodnocení výsledků získaných prostřednictvím dvou zmíněných překladačů při překladu italských názvů stromů do češtiny podle stanovených kritérií.
Evaluation of SMT translation systems (Google translate, Bing) from Italian to Czech: names of trees
Keywords: strojový překlad; statistický strojový překlad; pravidlový strojový překlad; Google Translate; Bing; machine translation; statistical machine translation; rule-based machine translation; Google Translate; Bing