Letní vyrážky koní - projevy a porovnání úspěšnosti různých způsobů léčby - Zlatohlávková, Martina (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá letní vyrážkou koní, a to především projevy a porovnání úspěšnosti různých způsobů léčby. Teoretická část popisuje vzhled zdravé kůže, nakažlivé a nenakažlivé choroby a různé způsoby léčby letní vyrážky. V praktické části je pozorováno celkem 12 koní různých plemen, pohlaví, léčby a místem ustájení. Od března do října 2017 byl pomocí fotodokumentace zaznamenáván průběh této choroby u každého uvedeného koně. Fotografie byly pořizovány jednou měsíčně, ale v hlavních letních měsících byly pořizovány ve čtrnáctidenních intervalech (?3 dny). Fotografována jsou nejvíce zasažená místa, a to především kštice, hřeben hřívy a kořen ocasu. Velký vliv na projevy má ustájení koně a prostředí, ve kterém se kůň vyskytoval a především způsob a intenzita léčby. Nejlepší výsledky léčby má mechanická ochrana v kombinaci s mastmi. Avšak u žádného z pozorovaných koní nebyla léčba naprosto úspěšná. Letní vyrážka ve většině případů nejde zcela eliminovat, ale pouze omezit a lze zmírnit její příznaky.
Equine insect bite hypersensitivity - manifestations and comparisons of success of various treatment methods.
Keywords: kůň; letní vyrážka koní; způsob léčby; horse; equine insect bite hypersensitivity (IBH); treatment method