Hodnocení vlivu odrůdy na obsah betalainových barviv v bulvách salátové řepy - Auerová, Anežka (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit obsah betalainových barviv a zanalyzovat antioxidační aktivitu u vybraných odrůd salátové řepy. Práce je členěna do několika kapitol. V první části je nastíněna historie pěstování, jednotlivé odrůdy a jejich základní vlastnosti. Dále jsou uvedeny informace o antioxidační aktivitě a barvivech, která se v salátové řepě vyskytují. V druhé části je provedena samotná analýza betalainových barviv a zhodnocena antioxidační aktivita. Díky tomu se dospělo k závěru, že salátové řepy s červeno-fialovým zbarvením dužniny jsou bohatší na antioxidační látky. A proto jsou také zdraví prospěšnější.
Evaluation of the influence of variety on the content of betalain dyes in beetroot
Keywords: betalainová barviva; antioxidační aktivita; řepa; obsah celkových polyfenolů; betalains dyes; antioxidation activity; beetroot; content of total polyphenols