Produktivita a ekonomická výkonnost u malých a středních podniků ve zpracovatelském průmyslu - Hrušková, Václava (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce pojednává o pruduktivitě a ekonomiké výkonnosti malých a středních podniků konkrétního odvětví zpracovatelského průmyslu České republiky. Hlavním cílem této diplomové práce je posouzení vztahu mezi produktivitou a ekonomickou výkonností v daném odvětví výroby nábytku na základě dat získaných z databáze Albertina. Práce je rozdělena na dvě části. Literární rešerše popisuje odborné poznatky z oblasti definování, dělení a způsobu měření produktivity a zjišťování ekonomické situace podniku. Praktická část se zaměřuje na analýzy produktivity práce a ekonomické výkonnosti konkrétních podniků. Poslední část praktické části zkoumá vztah mezi zjištěnými hodnotami produktivity práce a hodnotami ekonomické výkonnosti reprezentovanými ukazatelem ROA, indexem IN99 a indexem bonity.Tyto závislosti jsou na základě korelační a regresní analýzy vyhodnoceny jak z pohledu statického, tak z pohledu dynamického.
Productivity and economic performance of small and medium-sized enterprises of manufacturing industry
Keywords: Produktivita práce; ekonomická výkonnost; rentabilita aktiv; index bonity; Labour productivity; economic performance; return on assets; reliability index