Péče o dítě s tělesným postižením a její dopad na život rodiny - Mrvíková, Anežka (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá problematikou péče o dítě s tělesným postižením a jejími dopady na život rodiny, z pohledu rodičů dětí. Cílem této práce je zjistit, co vše péče o dítě s tělesným postižením obnáší, a zanalyzovat její dopady na rodinu. Dílčím cílem je identifikovat, jaká pozitiva a negativa s sebou tato péče nese. Výzkum byl dělán kvalitativní strategií, metodou dotazování za použití techniky neřízeného rozhovoru. Rozhovory byly uskutečňovány s rodiči dětí s tělesným postižením, kteří o dítě pečují alespoň 5 let. Výsledky výzkumu byly zpracovány metodou vytváření trsů. Z výsledků vyplývá, že péče o dítě s tělesným postižením je pro všechny rodiny velice náročná, míra náročnosti a množství dopadů je velice ovlivněna stupněm postižení, dalšími sourozenci, kvalitou partnerského vztahu, ale i vztahem s ostatními členy širší rodiny či přáteli. Velké dopady v tázaných rodinách měla péče také na společenský život rodiny, který musely rodiny většinou omezit, či na ekonomickou situaci rodiny. Zde vyšlo najevo, že všechny tázané rodiny musely alespoň jednou využít pomoci veřejných sbírek. Péče o dítě s tělesným postižením nemá však jen negativní dopad na fungování rodiny, většina komunikačních partnerů uvedla, že až díky dítěti s tělesným postižením přestali žít povrchní život a změnili své osobní priority a hodnoty. Tato bakalářská práce by v praxi mohla být využita převážně pro všechny odborníky pracující s touto sociální skupinou, aby se dokázali vcítit do všech souvislostí spojených s péčí o dítě s tělesným postižením.
Care for child with physical disability and its impact on family life
Keywords: Rodina; tělesné postižení; dítě; dopady; péče; Family; Physical disability; child; impacts; care