Kineziotaping- součást léčby u výhřezu meziobratlových plotének v oblasti bederní páteře - Fialová, Anna (Jihočeská univerzita, 2016)
Název této bakalářské práce je Kineziotaping součást léčby výhřezu meziobratlových plotének v oblasti bederní páteře. Výhřez meziobratlové ploténky řádíme mezi vertebrogenní degenerativní onemocnění páteře. K tomuto onemocnění dochází degenerativními změnami, může být ale také následkem úrazů. Narůstající počet výskytu tohoto onemocnění přikládám životnímu stylu populace. Stále více osob má sedavé zaměstnání a ze svého života vyřadili pohybové aktivity. Nedostatek pohybové aktivity vede k ochabování svalstva, následkem toho dochází k vadnému držení těla a již zmiňovaným degenerativním změnám na páteři. U osob s takto ochablým svalstvem stačí jeden špatný pohyb, například rotace či zvedání těžkého břemene, a dojde k výhřezu. Při výhřezu meziobratlových plotének dochází k útlaku nervového kořeně, což má za následek iradiaci bolesti, pohybové bolesti, poruchy čití až parézy. U pacientů je důležitá včasná diagnostika a včasné zahájení léčby. Léčba může být buď chirurgická, nebo konzervativní. Právě konzervativní léčbou jsem se v této bakalářské práci zabývala. V teoretické části práce je shrnuta anatomie a kineziologie bederní páteře. Dále popisuji charakteristiku, dělení a léčbu výhřezů meziobratlových plotének. Je definována metoda kineziotaping. Jsou specifikovány účinky, indikace, kontraindikace a použití metody kineziotaping. V poslední části teorie jsou popsány některé metody, které můžeme použít při terapii výhřezů. Prvním cílem práce bylo zmapovat teoretické podklady efektu léčby pomocí kineziotapu. Druhým cílem bylo vypracovat 3 4 kazuistiky dané problematiky formou kvalitativního výzkumu. Metodou pro praktickou část byl kvalitativní výzkum. Sběr dat proběhl formou rozhovoru, při kterém jsem odebrala anamnézu. Dále bylo provedeno vstupní/výstupní kineziologické vyšetření a probandky podepsaly informovaný souhlas. Bakalářská práce může být využita pro laickou i odbornou veřejnost. Její obsah může sloužit ke zlepšení informovanosti o onemocnění výhřezu meziobratlových plotének a také o metodě kineziotaping, která se stále více dostává do povědomí laické veřejnosti.
Kinesiotaping- part of the treatment of herniated intervertebral discs in the lumbar spine
Keywords: bederní páteř; výhřez meziobratlové ploténky; ploténka; herniace; kineziotaping; terapie; lumbal spine; slipped disc; herniatad disk; kinesiotaping; treatment