Úroveň užitkových vlastností činčily vlnaté (Chinchilla chinchilla) ve vybraném chovu - Turoňová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2012)
Hlavním cílem diplomové práce bylo analyzování reprodukčních ukazatelů v soukromém chovu. Dále byly vyhodnoceny růstové schopnosti činčil barevných rázů standard, black velvet a mléčnost. Celkem byla získána data z 1292 vrhů činčil vlnatých standardního barevného rázu z let 1999 až 2008. Reprodukční schopnosti byly vyhodnoceny v počtu narozených a odstavených mláďat, délkou mezidobí, pravděpodobností odstavu a velikosti vrhu v závislosti na pořadí vrhu, roku sledování a příslušností k rodině. Růstové schopnost imláďat barevných rázů standard a black velvet byly vyhodnoceny v závislosti na pořadí vrhu, ze kterého mláďata pocházela. Data o vývoji živé hmotnosti byla tvořena údaji od 25-ti mláďat standardního barevného rázu a 23 mláďat rázu black velvet. Záznam hmotností proběhl v roce 2009 v den narození mláděte a po té v týdenních intervalech až do věku 49 dní. Data byla sumarizována a statisticky zpracována v programech MS Excel a Statistica Statsoft verze 10. Analýzou reprodukčních schopností bylo v chovu zjištěno průměrně 1,82 mláďat narozených a 1,52 mláďat odstavených s průměrnou délkou mezidobí 202,34 dní. Nejčastěji se ve vrhu vyskytovala 2 mláďata. Mláďata standardního barevného rázu vykazovala větší průměrnou hmotnost než mláďata barevného rázu black velvet.
The level of utility qualities of Chinchilla chinchilla in the chosen breeding
Keywords: činčila; reprodukční vlastnosti; růst; mléčnost; chinchilla; reproduction charakteristics; growth; milkiness