Současnost a budoucnost systému preventivně výchovné činnosti v oblasti ochrany obyvatelstva na území České republiky - Vokáčová, Nikol (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se věnuje problematice systému preventivně výchovné činnosti v oblasti ochrany obyvatelstva na území České republiky. Práce představuje ucelený obraz o současném stavu znalostí obyvatel, žáků i pedagogů o ochraně obyvatelstva a její integraci do výuky na území Plzeňského kraje. Práce je metodicky rozdělena na dvě části: teoretickou a praktickou. V části teoretické se uplatňuje empirická metoda výzkumu, jež se zaměřuje na studium dokumentů a odborné literatury. V praktické části byl následně proveden kvalitativní výzkum formou semistrukturovaných rozhovorů, jež jsou směřovány na tři skupiny obyvatel, a to na obyvatele, pedagogy a žáky základních škol. Výzkum byl realizován ve vybraných městech Plzeňského kraje, a to v Plzni, Klatovech, Žinkovech, Blovicích a Nepomuku. Následně byla provedena komparace zjištěných údajů. Výstupem práce je na základě získaných poznatků předložit návrh zjištěných nedostatků, mezi které patří zejména propagace akcí týkajících se PVČ a vyšší využití potenciálu moderních komunikačních technologií.
The present and future of systém of preventive educational activities in civil protection of population in the territory of Czech republic
Keywords: preventivně výchovná činnost; edukace; ochrana obyvatelstva; prevence; Česká republika; preventive educational activities; education; protection of population; prevention; Czech republic