Vývoj vojenského mapování na našem území - Nováková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2014)
Předkládaná bakalářská práce nese název "Vývoj vojenského mapování na našem území." V jednotlivých kapitolách jsou zachyceny nejvýznamnější a nejznámější etapy vývoje topografického mapování: období mapování Jana Kryštofa Müllera, první, druhé a třetí vojenské mapování, mapování v letech 1923 až 1945, vojenské mapování po druhé světové válce a závěrem vojenské mapování po vstupu České republiky do NATO. Cílem práce je charakterizovat a podrobně zpracovat formou rešerší průběh vojenského topografického mapování na území Čech a Moravy od počátku Müllerova mapování až do současnosti. V závěru práce jsou shrnuty získané klíčové informace, ve kterých se odrážejí poznatky historických mezníků v mapování v terénu a tvorbě map na našem území.
Development of Military Mapping of Our Country
Keywords: mapa; vojenské mapování; vývoj; topografie; zobrazení; NATO; map; military mapping; development; topography; imaging; NATO