Spánková hygiena u sester a studentů Zdravotně sociální fakulty - Chmelíková, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Spánková hygiena je v dnešní uspěchané době často diskutovaným tématem. Nepřiměřená spánková hygiena je častou příčinou výskytu nespavosti a jiných poruch spánku. Z výsledků výzkumného šetření vyplývá, že sestry pracující v nemocnici nedodržují spánkovou hygienu, naopak studenti Zdravotně sociální fakulty spánkovou hygienu dodržují. Nejčastější faktor bránící dodržování spánkové hygieny u sester je třísměnný provoz. Nejčastější chybou narušující dodržování spánkové hygieny u studentů Zdravotně sociální fakulty jsou špatné myšlenky před spaním. Cíle práce byly naplněny. Tři hypotézy byly potvrzeny. Pouze v jediném případě byla hypotéza vyvrácena.
Observance of sleep hygiene among nurses and students of the Faculty of Health and Social Studies
Keywords: spánek; spánková hygiena; psychohygiena; sestra; student; sleep; sleep hygiene; psychohygiene; nurse; student