Komparace 3 regionů NUTS2 CZ, NUTS2 AT31 Oberösterreich a NUTS2 DE22 Niederbayern na základě regionálních národních účtů - Kuš, David (Jihočeská univerzita, 2011)
V této práci je popsáno srovnání tří regionů na úrovni NUTS 2 (Jihozápad, Niederbayern, Oberösterreich) na základě národních regionálních účtů s následným rozšířením o rámcové státy, do kterých regiony spadají. Na úrovni států probíhá komparování dat v období od roku 2004 do roku 2009 a u regionů od roku 2004 do roku 2008. Cílem je vytvořit obsahový materiál s regionální komparací, který může sloužit jako pomůcka při výuce regionální politiky EU, popřípadě může poskytovat základní metodický rámec pro komparace podobného typu. Závěry mohou posloužit i ke zlepšení regionálního managementu či rozhodování decizní sféry. Práce je postavena na využití hlavně dvou zdrojů, mezi které patří zejména odborná literatura jako podklad pro zpracování základních údajů o regionech, resp. státech. Další neopominutelnou součástí práce jsou internetové zdroje, především Eurostat a národní (státní) statistické úřady (Český statistický úřad, Statistisches Bundesamt Deutschland, Bayerisches Landesamt für Statistic und Datenverarbeitung and Statistik Austria). V práci byla použita heuristická a kompilační metoda. Dále byla využita komparativní analýza dat, aby byla popsána ekonomická situace ve třech vybraných regionech.
Comparation of three regions NUTS2 CZ Jihozápad, NUTS2 AT31 Oberösterreich and NUTS2 DE22 Niederbayern based on national (states) regional accounts