Návrh systému pro průběžné hodnocení kvality analytických vzorků v laboratoři klinické biochemie - Svatošová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce má za cíl podat přehled o v současnosti doporučovaném postupu při sledování analytické kvality vzorků v laboratoři klinické biochemie. Sérové indexy jsou měřeny automaticky při požadavku na jakékoliv vyšetření, jehož výsledek může být kvalitou vzorku ovlivněn. Na základě přímého fotometrického stanovení je vyhodnocována míra hemolýzy, ikterity a lipémie ve vzorcích pacientů. Protože hemolýza vzorku je ve většině případů způsobená nesprávnou technikou odběru krve, případně nešetrným transportem, lze v závěru tohoto procesu v pravidelných intervalech průběžně posuzovat míru ovlivnění výsledků preanalytickými vlivy v přímé souvislosti s konkrétními uživateli služeb laboratoře. V teoretické části práce jsou popsány možnosti snížení kvality séra in vivo, tedy faktory neovlivnitelné, které vznikají již v těle pacienta a in vitro, ke kterým dochází následkem nešetrného zacházení s materiálem. V teoretické části jsou také uvedeny principy nejčastěji používaných fotometrických metod a jejich ovlivnění kvalitou vzorku. Praktická část obsahuje modelový příklad ovlivnění jednotlivých analytů umělým přídavkem interferujících látek. Po vyhodnocení výsledků je patrné zvýšení koncentrací draslíku o 24%, železa o 10%, celkového bilirubinu o 13% a enzymatické aktivity ALT o 23%, AST o 179%, GMT 26% a aktivita ALP se snížila o 25% v hemolytickém séru. V ikterickém a lipemickém séru není interference početná v takové míře. Ikterita snižuje koncentrace urey o 17%, kreatininu o 27%, enzymatickou aktivitu ALT o 10% a zvyšuje aktivitu GMT o 11%. Chylozita snižuje koncentraci kreatininu o 8%, enzymatickou aktivitu ALT o 6% a o 21% zvyšuje koncentraci bilirubinu. V závěru práce je představen statistický výstup z laboratorního informačního systému, který umožňuje managementu laboratoře v případě potřeby vyhodnotit procentuální zastoupení vzorků s nevyhovující kvalitou celkově i u jednotlivých žadatelů a tím napomoci v plánování případných nápravných opatření.
A design of the system for continous evaluation of analytical samples quality in a clinical biochemistry laboratory
Keywords: sérové indexy; hemolýza; ikterita; chylozita; interference; serum indices; hemolisis; icterus; lipemia; interference