Dlouhodobý vývoj a změny mokřadů v NP Šumava s využitím dat DPZ - Ernest, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce je zaměřená na mokřadní biotopy a jejich způsob monitoringu, zvláště pak pomocí metod DPZ (dálkový průzkum Země). První část je formou rešerše zaměřena na definice a klasifikace mokřadních biotopů v dnešní době, důležité vlastnosti mokřadních biotopů ovlivňující životní prostředí, důležitost jejich revitalizace a monitoringu, speciálně pak pomocí moderních metod DPZ, poslední kapitola rešerše je zaměřena přímo na situaci mokřadů a převážně rašelinišť v NP (Národním parku) Šumava. Druhá část je zaměřena na návrh projektu, který může pomoci zlepšit situaci mokřadních biotopů v NP Šumava pomocí monitoringu vlivu zvýšení hladiny podzemní vody mokřadu na změnu teploty v mokřadu.
Long-term development and changes of wetlands in the Šumava National Park with usage of remote sensing datas