Bazální stimulace a její využití u dětí s postižením - Vopálková, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce se zabývá tématem využití konceptu bazální stimulace u dětí s postižením. Hlavním cílem práce je zjistit, jakým způsobem využívá konceptu bazální stimulaci Centrum BAZALKA, o. p. s. u dětí s postižením a jakých výsledků bylo u klientů dosaženo prostřednictvím bazální stimulace. Teoretická část práce se věnuje postižení. Dále je vymezen koncept bazální stimulace, historie jeho vzniku, vývoj konceptu bazální stimulace v České republice a uvedení centrálních cílů konceptu bazální stimulace. Podrobněji jsou dále popsány základní prvky bazální stimulace. V další kapitole jsou uvedeny jednotlivé způsoby realizace tohoto konceptu. V praktické části se autorka věnuje výzkumu využití konceptu bazální stimulace v Centru BAZALKA, o. p. s. Zvolena byla metoda kvalitativního výzkumu vedeného formou polostandardizovaných rozhovorů. Zjištěné informace byly dále tříděny metodou otevřeného kódování, následně byly diskutovány a vyvozeny dílčí závěry k jednotlivým tématickým okruhům výzkumu. Mezi zásadní závěry výzkumu odpovídající na stanovené výzkumné otázky patří zjištění, že bazální stimulace je v tomto zařízení relativně využívaná. Pro její kvalitní provádění je nezbytný vysoce individualizovaný přístup ke klientovi vyžadující kromě dostatku času také odbornost a zkušenost terapeuta, znalost konkrétních metod a schopnost kombinovat jednotlivé metody v omezeném čase. Právě nedostatek času a problematická až absentující zpětná vazba ze strany klienta byly identifikovány jako hlavní bariéry limitující personál v poskytování péče, které by byla více individualizovaná a která by umožnila plné využití metod bazální stimulace a dosažení maximálních přínosů pro klienta.
Basal stimulation and its application as a handicapped children support
Keywords: bazální stimulace; Centrum BAZALKA; o. p. s.; děti s postižením; somatická stimulace; vibrační stimulace; vestibulární stimulace; vnímání; pohyb; komunikace; basal stimulation; Centre BAZALKA; o. p. s.; handicapped children; somatic stimulation; vibration stimulation; vestibular stimulation; perception; movement; communication