K problematice mluvy žáků 2. stupně základních škol - Sochůrková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá mluvou žáků na 2. stupni základních škol. Cílem práce je nastínit hlavní problematiku žákovského a studentského slangu. První část je teoretická, zabývá se diferenciací národního jazyka, spisovnými útvary, nespisovnými útvary a nespisovnými poloútvary národního jazyka (profesní mluvou, argotem a slangem), dále zpracovává způsoby tvoření jednotlivých slangových výrazů, literaturu, která se touto problematikou zabývá a vymezuje období staršího školního věku a adolescence. Druhá část práce se zaměřuje na mluvu žáků a studentský slang. Třetí část je praktická, zpracovává výrazy, jež žáci uvedli v dotaznících, vyhodnocuje je, zkoumá způsob jejich tvoření a sleduje rovněž frekvenci používání jednotlivých slangových výrazů. Nejzajímavější výrazy jsou zpracovány do grafů. Příloha zahrnuje dotazník zaměřený na mluvu žáků 2. stupně základních škol a zpracovaný slovník ze získaných slangových výrazů. Za základní metodu byla zvolena metoda sběru dat pomocí dotazníků, které byly distribuovány na základní školu ZŠ a MŠ J. Š. Baara v Českých Budějovicích a na Základní školu Sídliště ve Vlašimi.
To the issues connected with the speech of pupils at lower-secondary schools
Keywords: Nespisovné poloútvary národního jazyka; Slang; Žáci; Studenti; Studentský slang; Mluva žáků; Školní prostředí; Základní škola; Non-standard department of national language; Slang; Pupils; Students; Student´s slang; Pupils' speech; School environment; Elementary school