K některým pedagogickým názorům Johna Locka - Kotulková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá osobností významného pedagoga, filozofa a politika Johna Locka. Na začátku práce je stručně popsán život Johna Locka a jeho nejdůležitější filozofické a pedagogické myšlenky. V následující části jsou rovněž zmíněny pedagogické myšlenky 16. a 17. století a jejich vliv na Johna Locka. Hlavní část práce je věnována rozboru díla "Několik myšlenek o výchově", protože se jedná o jedno z nejslavnějších a nejvýznamnějších děl této osobnosti. Cílem práce není jen popsat myšlenky Johna Locka, ale také porovnat tyto myšlenky s myšlenkami Jana Ámose Komenského na základě komparativní analýzy. V závěru práce je vysvětlena aktuálnost pedagogických myšlenek Johna Locka a jeho vliv na další osobnosti.
About some John Locke´s pedagogical thoughts
Keywords: výchova; pedagogika; rozum; vzdělání; upbringing; pedagogy; reason; education