Proces morálního rozhodování v lékařské profesi - Kožnarová, Klára (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se soustředí na proces rozhodování lékařů v morálně dilematických situacích. Teoretická část se zabývá principy lékařské etiky, definováním pojmů morální dilema a morální integrita, dále se věnuje dosavadním poznatkům v oblasti procesu rozhodování a výzkumům morálního distresu. Praktická část nejprve popisuje základní charakteristiky procesu rozhodování v situacích, jež konkrétní lékaři s gynekologicko-porodnickou specializací považují za morálně dilematické. Dále představuje dva modely procesu morálního rozhodování lékařů, které vycházejí z perspektivy první a třetí osoby. Následně je navržena teorie morální (dis)integrity lékařů v dilematických situacích. Navržený model zakotvené teorie vychází z hloubkových rozhovorů s pěti lékaři s gynekologicko-porodnickou specializací.
The Process of Moral Decision Making in Medical Profession
Keywords: morální rozhodování; morální dilema; morální integrita; morální distres; lékařská etika; lékař; moral decision-making; moral dilemma; moral integrity; moral distress; medical ethics; doctor