Analýza vnitřního prostředí vybrané organizace - Kurfirstová, Linda (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem mé bakalářské práce je odhalit skutečnosti týkající se současné situace ve vybraném podniku, a sice za pomoci analýzy vnitřního prostředí. Skutečnosti, které byly objeveny, poté poslouží pro návrh optimální strategie a to takové, která společnosti zlepší její silné stránky a naopak eliminuje její slabiny. První provedená analýza byla analýza portfolia, Bostonská matice, která je v praxi často používána právě proto, že nám dá odpověď na otázku, jaké podnikatelské činnosti mají potenciál pro společnost a jaké jsou naopak nevýhodné a jen polykají její zdroje. Díky jejímu provedení můžeme zhodnotit i stávající situaci na trhu a tak provézt případná opatření v oblasti jeho rozvoje a získání tak větších konkurenčních výhod. Analýza podnikových financí je nejčastěji realizována pomocí finanční analýzy a data, která jsou pro vypracování zapotřebí, byla získána z rozvahy a výkazů zisku a ztrát. Ukazatele, které jsem v ní zpracovala, jsou dle metody Rolfa Grünwalda (2007). Jednalo se o ukazatele likvidity, rentability, aktivity a následně i zadluženosti. Poslední vypracovaná metoda je metoda SWOT, která byla provedena na základě identifikovaných silných a slabých stránek podniku a jejích příležitostí a ohrožení. Z nich byly vybrány jen některé faktory, které jsou použity pro sestavení Fullerova trojúhelníku, díky kterému jsem mohla vypočíst váhy jednotlivých faktorů a nalézt tak pozici v matici SWOT, ve které se společnost nachází. Bostonská matice objevila, že si firma oproti svému nejsilnějšímu konkurentovi nestojí špatně. Jen je zapotřebí, aby se zaměřila na zapojení takového materiálu, který jí zajistí stálé zisky. Tedy takového, který se v matici bude objevovat na pozici dojné krávy. Finanční analýza zjistila některé problémy v oblasti schopnosti dostát svým závazkům, a proto by se společnost měla na tuto situaci zaměřit. Dále je až příliš závislá na cizích zdrojích, což jí v případě budoucí potřeby získání finančních zdrojů moc nepřidá. SWOT analýza o podniku vypověděla to, že pokud bude schopen využít silné stránky, kterými disponuje, bude moct odstranit hrozby, kterým musí na trhu čelit a tak se dostat v budoucnu do lepší situace. Pro něho to značí dobrou situaci i právě proto, že se na trhu moc firem s touto strategií nevyskytuje. Mnoho podniků totiž takovými silnými stránkami nedisponuje.
Analysis of the internal environment of the selected organization
Keywords: Vnitřní prostředí podniku - matice BCG - strategie - finanční analýza - SWOT analýza; The internal environment of a company - BCG Matrix - Strategy - Financial Analysis - SWOT Analysis