Klima třídy na 1. stupni ZŠ - Navrátilová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá klimatem třídy na prvním stupni základních škol. Práce má teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá především poznatky souvisejícími s klimatem. Vysvětlení pojmů sociální skupina, klima školy, klima třídy, prostředí a atmosféra. Podrobně je charakterizován mladší školní věk, ve kterém se zkoumaní žáci právě nacházejí. Dále jsou zde uvedeny ostatní faktory, které klima třídy ovlivňují. Praktická část je zaměřena na výzkum reálného a ideálního klimatu na školách venkovského i městského typu. Dále je zaměřena na rozdíly vnímání klimatu chlapci a děvčaty. Tento výzkum byl prováděn ve školách na Jihlavsku, a to konkrétně v pátých třídách. K tomu byl použit dotazník ?My Class Inventory?. Výsledky výzkumu jsou pak udávány v tabulkách a grafech, k nimž je vždy komentář.
Classroom Climate at a Primary School
Keywords: sociální skupina; školní třída; žák; učitel; klima; klima třídy; klima školy; prostředí; atmosféra; social group; school class; pupil; teacher; climate; classroom climate; school climate; environment; atmosphere