Rozvíjení hudebního a rytmického cítění u dětí od 1 roku do 4 let - Lošková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část se dělí na tři hlavní kapitoly. První nás seznamuje s psychologickým vývojem dítěte v předškolním věku. Druhá kapitola se zabývá rozvojem hudebního vnímání a vyjadřování dětí. Důležitým tématem této kapitoly je dětský hlas, techniky zpěvu a různá cvičení pro správný rozvoj zpěvního hlasu. Součástí je také seznámení s využitím pozitivních účinků hudby a motorických reakcí dětí na ni. Poslední kapitola je věnována specifiku hudebních schopností a jejich rozvoji. V praktické části se věnuji vlastnímu projektu v mateřském centru. Nejdříve představuji skupinu dětí, se kterými spolupracuji, a poté přibližuji některá konkrétní setkání s nimi při hudebních hrátkách.
Development of musical and rhythmic sensibility of children from 1 to 4 years.
Keywords: dětský hlas; hudba a její účinky; hudební schopnosti; amúzie; children voice; music and its effects; music abilities; non-musicality