Reprodukce a intenzivní chov juvenilních ryb štiky obecné (Esox lucius L.) - Bondarenko, Volodymyr (Jihočeská univerzita, 2014)
Rybí líhně ne vždy nabízí ideální podmínky pro kontrolovanou reprodukci štiky obecné (Esox lucius L.) a produkci kvalitních larev ryb. Úkolem této práce bylo optimalizovat reprodukci a intenzivní chov juvenilních ryb štiky v podmínkách řízené akvakultury. Efektivita tradičních hormonálních přípravků (kapří hypofýza) byla porovnávána s vyššími dávkami GnRH-a (50 a 100 ?g kg-1) v kombinaci nebo bez kombinace Freundova inkompletního adjuvancia a dopaminergního inhibitoru (metoclopramide, 8mg kg-1). Tyto přípravky byly použity k indukci a synchronizaci ovulace generačních ryb štiky. Výsledky ukazují, že analogy GnRH byly neefektivní. Ovulace jiker byla pozorována u jikernaček injikovaných kapří hypofýzou (3 mg.kg-1) a u ryb, které nebyly nijak hormonálně stimulovány a byly drženy v přírodních podmínkách výtěrových rybníčků. Byly porovnány parametry pohyblivosti spermií u štiky obecné a jesetera malého (Acipenser ruthenus Brandt). Analýzy byly provedeny za pomoci vysokorychlostního video mikroskopování a doplněno o CASA analýzu. Tato práce popisuje a porovnává nové moderní a detailnější způsoby hodnocení a kvantifikace kvality spermatu. Získaná data povedou k přesnějšímu modelování chování bičíku spermie v průběhu období motility spermií a lepšímu porozumění základům pohybu spermie u ryb. V podmínkách kontrolované akvakultury také zkoumán efekt různých teplot vody na efektivitu inkubace jiker štiky zahrnující - embryonální ontogenezi, líhnivost, a kvalitu larev v podobě velikosti larev, vývoj a odolnost larev při osmotických šocích. Výsledky ukazují, že ideální teplotní rozmezí pro kontrolovanou inkubaci a embryonální vývoj štiky je teplota vody mezi 6-10 oC. Dále se ukázalo, že embryonální vývoj štiky je hypoteticky přerušen při 3,3 °C. V této certifikované metodice jsou popsány a vysvětleny základní aspekty kontrolované reprodukce štiky zahrnující optimalizaci managementu generačních ryb. Další částí této práce bylo popsat metody produkce vysoce kvalitních juvenilních ryb štiky obecné.
Reproduction and intensive juvenile culture in northern pike (Esox lucius L.)
Keywords: Štika obecná; hormonální ošetření; pohyblivost spermií; teplota vody; intenzivní reprodukce; Northern pike; Hormonal treatments; Sperm motility; Water temperature; Intensive reproduction