Role národních parlamentů v legislativě EU - Zímová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2020)
Hlavním cílem předkládané diplomové práce byla analýza rolí národních parlamentů v legislativním procesu Evropské unie a posouzení do jakých oblastí a jakými způsoby mohou národní parlamenty ovlivnit obsah a podobu sekundárního práva. V teoretické části je popsán historický vývoj postavení národních parlamentů v Evropské unii a vymezení současných rolí. V praktické části byla provedena analýza zapojení a aktivity národních parlamentů v EU. První část analýzy je věnována českým parlamentním komorám a jejich úpravě pro zapojení do unijního legislativního procesu. Druhou částí analýzy byl zkoumán kontrolní mechanismus pro subsidiaritu. Poslední část analýzy zkoumala celkové zapojení národních parlamentů do legislativního procesu za sledované období 2014-2018.
The role of national parliaments in legislative process of European union
Keywords: Evropská unie; národní parlamenty; subsidiarita; kontrolní mechanismus; české parlamenty; European union; national parliaments; subsidiarity; control mechanism; czech parliamentary