Vliv odvodnění a vegetace na množství a diverzitu metanogenů v rašeliništích - Lísalová, Olga (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce se zabývá charakteristikou mikrobiálního společenstva a to především metanogenních Archaeí v přirozených a odvodněných rašeliništích. Metanogenní Archaea jsou striktně anaerobní mikroorganismy žijící v hlubších anoxických vrstvách rašeliniště. Tudíž, cílem této práce bylo zjistit, jak odvodnění ovlivňuje množství a diverzitu metanogenních Archaeí v závislosti na různých hloubkách, typech rašeliniště a typu opadu.
Effect of drainage and vegetation on quantity and diversity of methanogens in peatlands