Kardiopulmonální resuscitace z pohledu výjezdové skupiny rychlé zdravotnické pomoci - Pražák, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá problematikou kardiopulmonální resuscitace, která je v přednemocniční péči řešena výjezdovými skupinami rychlé zdravotnické pomoci, jejíž neoddělitelnou součástí jsou zdravotničtí záchranáři. Ti musí být vybaveni dostatečnými znalostmi a zkušenostmi. Bez časné a efektivní pomoci těchto zdravotnických záchranářů, by u pacienta mohlo dojít k nezvratným změnám na zdravotním stavu, včetně úmrtí. Tato bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část. Teoretická část se zabývá historií kardiopulmonální resuscitace. Dále se zaobírá základní neodkladnou resuscitací dle guidelines 2015 Evropské rady pro resuscitaci, která je poskytována zejména laickými zachránci. Teoretická část také obsahuje rozšířenou základní resuscitaci dle guidelines 2015 Evropské rady pro resuscitaci, která míří především na odborné pracovníky ve zdravotnictví, zejména pak na zdravotnické záchranáře. Výzkumná část je tvořena na základě kvalitativního výzkumu na podkladě rozhovorů sestavujících se z 13 otázek, kdy výzkumný soubor tvoří skupina 12 zdravotnických záchranářů zaměstnaných vJihočeském kraji. Výzkumná část zahrnuje analýzu získaných dat a jejich vyhodnocení. Cíli práce je zmapovat povědomí zdravotnických záchranářů o nejnovějších doporučených postupech pro kardiopulmonální resuscitaci dle guidelines 2015 Evropské rady pro resuscitaci a dále zjistit, jakým způsobem nahlížejí zdravotničtí záchranáři na výjezdy k pacientům s náhlou zástavou oběhu.
Cardiopulmonary resuscitation from the point of view of emergency medical assistance group
Keywords: kardiopulmonální resuscitace; guidelines; náhlá zástava oběhu; přednemocniční neodkladná péče; zdravotnický záchranář; cardiopulmonary resuscitation; guidelines; sudden circulatory arrest; pre-hospital care; paramedic