Německá příjmení v Netolicích a jejich integrace do českého jazyka - Hazuková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá německými příjmeními u Čechů v obci Netolice a jejich integrací do češtiny. Netolice jsou typickým zástupcem české obce, byť jsou obklopeny tzv. Zlatou stezkou přinášející příliv německého obyvatelstva a němčiny. Práce obsahuje popis historie obce Netolice k prokázání jejího českého rázu. Dále se zabývá tvorbou materiálové databáze (německých příjmení u Čechů v obci Netolice) z dostupných materiálových pramenů, které musely být aktuální, jelikož se jedná o popis současného stavu integrace německých příjmení u Čechů v obci Netolice. Následně je uveden výčet současných německých příjmení u Čechů v obci Netolice, na kterém je popsán aktuální stav jejich integrace. Popis se člení na integraci pravopisnou a morfologickou. Integrace morfologická je dělena ještě na dvě části, a to na tvaroslovnou a slovotvornou.
German surnames in town Netolice and their integration to Czech language
Keywords: Historie obce Netolice; asimilace a integrace Němců na českém území; příjmení; integrace německých příjmení u Čechů; integrace pravopisná; integrace tvaroslovná; integrace slovotvorná.; History of town Netolice; assimilation and integration of Germans in Czech area; surname; integration of German surnames of Czechs; grammatical integration; word formation integration; morphological integration