Pitný režim pro seniory z pohledu sortimentu a ročního období - Svobodová, Michala (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce je zaměřena na základní informace o významu pitného režimu zejména u osob vyššího věku a na vlastní problematiku pitného režimu seniorů v kolektivních zařízeních. Teoretická část práce obsahuje informace o procesu stárnutí organizmu, významu pitného režimu ve stáří, zdravotních důsledcích při jeho nedodržování a o specifikách pitného režimu ve stáří a v horkém a chladném období. Jednotlivé kapitoly se věnují druhům pitných vod a jejich složkám, jednotlivým typům nápojů a jejich vhodnosti pro seniorskou populaci. Praktická část analyzuje výsledky z výzkumu prováděného s pomocí anonymních dotazníků v domovech pro seniory a v léčebnách pro dlouhodobě nemocné. Tyto dotazníky byly zaměřeny na frekvenci, množství a sortiment konzumovaných nápojů v jednotlivých obdobích roku a na informovanost seniorů o pitném režimu a také na zdravotní stav seniorů. Dotazníkové šetření dokazuje, že senioři jsou velmi dobře informováni o zásadách pitného režimu, často však jsou limitování finanční stránkou nebo absencí soběstačnosti.
SENIORS´DRINKABLE REGIME CONSIDERIN the PRODUCT ASSORTMENT and PARTICULAR SEASON
Keywords: Senioři; pitný režim; nápoje; voda; tekutiny; seniors; drinkable regime; beverages; water; liquids