Zkušenosti porodních asistentek s porody do vody - Kuboušková, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Porod je velice důležitý okamžik každé ženy. Budoucí maminky v dnešní době pečlivě plánují a přemýšlejí o způsobu, jak a kde přivedou své miminko na svět. Začínají se zajímat o přirozenější, alternativnější vedení porodu. Jednou z možností je i porod do vody. Teoretická část je zaměřena na shrnutí poznatků a o porodu, alternativním porodu a porodu do vody, který v roce 1999 akceptovala Česká gynekologicko- porodnická společnost. Praktická část je zaměřena na informovanost a zkušenosti porodních asistentek ve vybraných nemocnicích s porody do vody. Ke zpracování dané problematiky a zjištění jmenovaných cílů byla zvolena kombinace kvantitativního a kvalitativního výzkumného šetření. Kvantitativní forma výzkumu proběhla formou dotazníku, který byl anonymní a byl určen pro porodní asistentky v nemocnici České Budějovice, a. s., Český Krumlov, a. s. a FN Plzeň. Kvalitativní forma výzkumu proběhla formou nestandardizovaného rozhovoru s porodními asistentkami, které mají zkušenost s porody do vody v Česko ? německé horské nemocnici Krkonoše, s. r. o. Stanoveno bylo 5 cílů a s nimi související hypotézy. Cílem práce bylo zjistit, zda mají porodní asistentky informace o porodech do vody ve vybraných nemocnicích, zda mají porodní asistentky potřebné vybavení porodních sálů pro provádění porodů do vody ve vybraných nemocnicích, dále zjistit postoje porodních asistentek k porodům do vody ve vybraných porodnicích. Cíl práce byl také zjistit, zda mají porodní asistentky zájem provádět porody do vody ve vybraných porodnicích a v neposlední řadě, zda mají zkušenosti s porody do vody ve vybraných porodnicích. Všechny cíle byly splněny. Hypotéza 1, která zní ?Porodní asistentky mají informace o porodech do vody ve vybraných porodnicích?, se potvrdila. Potvrdila se také hypotéza 3, tedy že porodní asistentky mají negativní postoje k provádění porodů do vody ve vybraných porodnicích. Ostatní hypotézy se nepotvrdily. Nepotvrdilo se, že porodní asistentky mají potřebné vybavení porodních sálů pro provádění porodů do vody ve vybraných porodnicích, že porodní asistentky nemají zájem provádět porody do vody ve vybraných porodnicích a také že porodní asistentky mají zkušenosti s prováděním porodů do vody ve vybraných porodnicích. Tato bakalářská práce může posloužit jako zdroj informací a studijní materiál pro další ročníky porodních asistentek. Dále by se tato práce dala využít jako edukační materiál pro porodní asistentky v praxi a i pro budoucí rodičky, které o porodu do vody uvažují.
Experience of midwives in water births
Keywords: hydroterapie; porod; porod do vody; porodní asistentka; hydrotherapy; childbirth; water birth; midwife