K problematice překládání umělecké literatury - Dvořáková, Blanka (Jihočeská univerzita, 2008)
Předmětem diplomové práce je jazykový rozbor anglického literárního díla a jeho českého překladu po stránce morfologické, syntaktické a lexikální. Po teoretické části, která podává informace o teorii překládání, o jejích metodách a postupech, následuje charakteristika obou jazyků, jež se na překladu podílejí, tedy angličtiny a češtiny. Zmíněn je i autor a překladatel díla. Cílem práce je porovnání výrazových prostředků všech uvedených rovin v obou jazycích se snahou poukázat na jejich odlišnou funkci a použití.
Problems of translating fiction