Výběr produktu pro financování bydlení - Zachová, Miluše (Jihočeská univerzita, 2022)
Tématem mé diplomové práce je Výběr produktu pro financování bydlení. Toto téma jsem si vybrala proto, že je mi v současné době tematicky nejblíže. První část diplomové práce je část teoretická. Tato část se bude zabývat především definováním všech produktů, které jsou vhodné k financování bydlení. Konkrétně v diplomové práci bude popsáno stavební spoření, hypoteční úvěr, spotřebitelský úvěr, státní půjčka pro mladé, financování prostřednictvím vlastních naspořených finančních prostředků a financování prostřednictvím americké hypotéky. Dále zde budou sepsány výhody a nevýhody jednotlivých produktů. V předposlední části diplomové práce budou vybrány nabídky pěti největších bank na českém trhu. Parametry jednotlivých nabídek budou zapsány a mezi sebou porovnány z hlediska několika kritérií. Poslední část teoretické části diplomové práce bude věnována pouze tématu vícekriteriálního rozhodování. Konkrétně zde budou popsány základy chápání vícekriteriálního hodnocení variant. Podrobněji zde také bude definovaná metoda bodovací a metoda rozkladu vah. Poslední část diplomové práce bude věnována pouze praktické části. Praktická část diplomové práce bude využívat údaje získané z teoretické části. V praktické části bude ke získání vah jednotlivých kritérií využity metody bodovací a metody postupného rozkladu vah. Bude také stanoveno výsledné pořadí nabídek bank na základě metody bodovací. V praktické části budou také osloveni dva respondenti z důvodu toho, aby do diplomové práce byl vnesen jiný pohled, než je můj subjektivní. V poslední části diplomové práce bude sepsána obecná metodika pro výběr hypotečního úvěru u banky, která bude pro klienta nabízet co nejlepší podmínky. Na závěr bude sepsaná diskuse obsahující pozitiva i negativa provedených postupů. Cílem diplomové práce je vybrat produkt, který bude nejvýhodnější k financování nemovitosti. Hlavním úkolem diplomové práce tedy bude nalézt v současnosti nejvýhodnější produkt, zvážit jeho pozitiva a negativa a navrhnout obecnou metodiku pro výběr tohoto produktu. Posledním úkolem bude prodiskutovat výhody a nevýhody navržených postupů a případně tedy navrhnout jiné a vhodnější postupy výběru nejvhodnějšího produktu určeného k financování nemovitosti.
Choosing a housing financing product
Keywords: financování; bydlení; hypoteční úvěr; stavební spoření; financing; housing; mortgage loan; building savings