Stravovací návyky žáků základní školy - Ovádková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce na téma Stravovací návyky žáků základní školy je zaměřena na utváření stravovacích návyků žáků na základní škole a v rodinách dětí prvního a druhého stupně ZŠ. Teoretická část sleduje aktuální názory na výživu a kvalitu potravin a na jejich roli ve formování výživy dětí. Dále popisuje základní složky výživy, význam imunity a zdravý životní styl. Věnuje se také rizikovým potravinám, jako jsou např. alergenní potraviny, aditiva a barviva v potravinách. V praktické části je představen výzkum stravovacích návyků u dětí na základní škole a v jejich rodinách. Po celý týden formou zápisu do předtištěných jídelníčků byly mapovány stravovací návyky dětí základní školy, jak z pohledu dětí, tak z pohledu jejich rodičů. Touto formou byly zjištěny rozdíly ve stravování dětí mladšího a staršího školního věku.
Catering habits of schoolchildren junior school
Keywords: výživa; potraviny; životní styl; alergenní potraviny; aditiva; barviva; nutrition; food; lifestyle; allergenic foods; additives; dyes