Ošetřovatelská péče u klienta s celiakií - Kašparová, Marie (Jihočeská univerzita, 2010)
Téma bakalářské práce ‚qOšetřovatelská péče u klienta s celiakií'' jsem si vybrala na základě snahy nastínit tento problém a poukázat na to s jakými nepříjemnostmi se lidé setkávají. Celiakie je dědičné autoimunitní onemocnění tenkého střeva, které je vyvoláno nesnášenlivostí bílkovin obsažených v obilném lepku. Na sliznici tenkého střeva dochází k vymizení slizničních klků. Bývá porušeno trávení složených cukrů, nedostatečné vstřebávání bílkovin i tuků, vitamínů a železa. Celiakii nelze vyléčit, ale lze ji úspěšně léčit. Jediným a dostatečným léčebným opatřením je úplné vynechání lepku ze stravy - bezlepková dieta. Práce je rozdělena do dvou částí. První část je teoretická, kde se zabývám podstatou nemoci, diagnostikou a léčbou. Výzkumná část je zpracována kvalitativní metodou. Cílem práce bylo zhodnotit možnosti a způsob života lidí s tímto onemocněním. Při rozhovoru jsem se zaměřila na nemocné všech věkových kategorií. Pro účely této práce jsem použila kazuistiky jednotlivých celiaků, kde se zaměřuji na průběh nemoci, na potíže před a po stanovení diagnózy, na jejich zkušenosti se stravováním mimo domov. Dále hodnotím způsob edukace - jakou formou a kým byla podána, i finanční stránku rodiny. Další část výzkumu je zaměřená na všeobecné sestry. Cílem výzkumu bylo zmapovat úlohu sestry v péči o klienta s celiakií. Péče o nemocné s celiakií v gastroenterologických poradnách zahrnuje komplexní postup. Tento postup umožňuje časnou diagnostiku, terapii a dispenzarizaci. Vede ke zlepšení zdravotního stavu a kvality života nemocných celiaků. Povědomí lidí o celiakie je velmi nízké. Problematice celiakie se v současné době věnuje stále větší pozornost jak z hlediska léčby a výzkumu, tak i ze strany výrobců a prodejců bezlepkových potravin.
Nursing Care for a Client with Celiac Disease
Keywords: Bezlepková dieta; celiakální sprue; celiakie; lepek; sérologické krevní testy; střevní biopsie.; Gluten-free diet; coeliac sprue; coeliac disease; gluten; serological blood tests; intestinal biopsy.