Fyziologické mechanizmy stárnutí u samců modelového hmyzu - Provazník, Jan (Jihočeská univerzita, 2010)
Trade-off mezi reprodukcí a délkou života je široce akceptovaným faktem, o proximálních mechanizmech se však mnoho neví. V předkládané práci jsem testoval rozdíly v délce života mezi diapauzními a nediapauzními samci modelového hmyzu, ploštice Pyrrhocoris apterus. Dále jsem studoval vliv juvenilního hormonu na regulaci délky života a imunity (definována relativní aktivitou fenoloxidázy).Zkoumal jsem také roli juvenilního hormonu jako mediátoru zkrácení délky života způsobené pářením.
Physiological mechanisms of aging in maless of model insect species
Keywords: Diapauza; stárnutí; senescence; páření; sexuální aktivita; juvenilní hormon; fenoloxidáza; hmyz; Pyrrhocoris apterus; imunita; fenoloxidáza; corpus allatum; feromony; allatektomie; Diapause; senescence; aging; juvenile hormone; Pyrrhocoris apterus; corpus allatum; allatectomy; phenoloxidase; immunity; pheromone; mating; sexual activity; insect