Vliiv profesionálního ošetření dentální hygienistkou na zdraví dutiny ústní - Drbalová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této bakalářské práce je demonstrovat, že důsledná a cílená profesionální péče dokáže výrazně zlepšit celkovou úroveň orální hygieny. V teoretické části práce je věnována pozornost historii oboru dentální hygiena, onemocněním dutiny ústní podmíněným zubním plakem a kamenem, nejčastějším profesionálním úkonům dentální hygienistky, pozitivnímu vlivu fluoridových prostředků a v poslední řadě i významu prevence ve stomatologii. Praktická část práce se věnuje profesionální instruktáži vybraného vzorku probandů v ordinaci dentální hygienistky v průběhu 6 měsíců. Během vstupního a výstupního vyšetření byli účastníci výzkumu poučeni o zásadách dodržování správné dentální hygieny, byl jim profesionálně odstraněn zubní plak i kámen a byli podrobeni vyšetření pomocí indexu PBI a CPITN, které měly zhodnotit stav jejich parodontu. Výsledné hodnoty byly následně vyhodnoceny a zaznamenány do grafů a tabulek. Z výsledků šetření vyplývá, že pravidelná profesionální péče má velký vliv na stav dutiny ústní u sledovaného vzorku.
The influence of professional treatment by a dental hygienist on oral health
Keywords: Dentální hygiena; profesionální péče; scaling; root planing; zubní kámen; zubní kaz; fluor; motivace; index PBI; index CPITN; Dental hygiene; professional care; scaling; root planning; tartar; tooth plaque; tooth carie; fluor; motivation; PBI index; CPITN index