Vliv kvality osiva na polní vzcházivost a výnos pěstovaných obilnin. - Kárníková, Martina (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce je zaměřena na vlastnosti osiva klíčivost, HTS, vlhkost u pšenice jarní Epos, Vánek a ječmene jarního Aktiv, Bojos. Laboratorní zkoušky byly provedeny v analytické laboratoři SEED TEST Planá nad Lužnicí. Vzorky pro rozbory byly odebrány na ČSO Pacov a všechny zjištěné hodnoty odpovídaly požadavkům certifikovaného osiva. Jednotlivé odrůdy obilovin té samé partie byly vysety na třech pozemcích zemědělských družstev a u soukromých zemědělců. Během vegetace byly na polích sledovány a hodnoceny některé základní výnosotvorné prvky počet rostlin na m2, počet klasů na m2. Po sklizni byl zjištěn výnos z jednotlivých honů a HTS sklizeného zrna.
Influence of seed quality on field emergence and yield of grown cereals.
Keywords: pšenice jarní; ječmen jarní; výnosové prvky; laboratorní rozbor; spring wheat; spring barley; yield components; laboratory analysis