Přítomnost otce u porodu-trend či svobodná volba z pohledu muže. - Rejchrtová, Alena (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce je teoreticko - empirická a je zaměřena na prožívání přítomnosti otce u porodu. Teoretická část začíná historii přítomnosti muže u porodu. Dále je definováno početí a vývoj nového života, je popsána prenatální komunikace a péče otce s budoucí matkou. Následné kapitoly obecně charakterizují účast na předporodní přípravě a právní aspekty a důsledky otce u porodu. V další části je popsáno, jak se otec zapojuje do průběhu porodu v jednotlivých dobách porodních, u ošetření novorozence a u operativního porodu. Ke konci teoretické části je kapitola o různých pohledech na přítomnost otce u porodu, za ní následuje, co přináší otcovství. Teoretická část je zakončena kapitolou psychosomatické problémy otců v souvislosti s těhotenstvím a porodem. Výzkumná část této bakalářské práce byla zaměřena na zjištění, do jaké míry přítomnost otce u porodu je jeho svobodná volba či trend. Zjišťovali jsme, jak se liší názory mužů různých generací na jejich přítomnost u porodu. Pokusili jsme se zjistit, jaké role má otec v rámci ošetřovatelského procesu při fyziologickém porodu.
Father´s present at birth- Is it a trend or free choice from the man´s point of view
Keywords: Historie; Ošetřovatelská péče; Otec; Podpora; Porod; Prenatální péče; Předporodní kurzy; Psychosomatické problémy; History; Nursing care; Father; Support; Childbirth; Prenatal care; Antenatal classes; Psychosomatic problems